Els Sagals impulsen un pla pilot d'integració d'immigrants a les colles castelleres

EL 9 NOU

Miquel Erra

Els Sagals són una de les quatre formacions que participen a la prova pilot del projecte “Tots som una colla”, una iniciativa de la coordinadora de colles castelleres i la Generalitat que pretén facilitar l’entrada de nous membres als grups, i es focalitza, sobretot, en el col·lectiu immigrant.

Les colles castelleres han servit, tradicionalment, de catalitzadors de la integració social. Aprofitant aquesta inèrcia, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que aplega una cinquantena de formacions d’arreu del país, ha dissenyat un programa per obrir les portes de les colles als nouvinguts. Els Sagals d’Osona és una de les quatre colles de tot Catalunya –una per província– que han estat seleccionades per assajar el programa amb caràcter pilot.

De fet, els Sagals ja fa algun temps que duen a terme “iniciatives puntuals” per captar l’interès del col·lectiu d’immigrants, bàsicament a través del servei de parelles lingüístiques del Centre de Normalització, segons explica Lluís Casellas, president de l’entitat. Per això, la receptivitat va ser total quan la Coordinadora els va proposar de sumar-se al projecte. “Ens sembla una bona via d’integració dels immigrants i, de passada, d’anar fent més gran la família castellera”, destaca Casella.

Les altres tres colles seleccionades són els Margeners de Guissona (Lleida), els Marrecs de Salt (Girona) i els Nens del Vendrell (Tarragona). El projecte, que porta per nom “Tots som una colla”, compta amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular de Catalunya i de les secretaries d’Immigració i de Joventut de la Generalitat.

El taller consistirà en tres sessions d’un parell d’hores de durada, que en el cas dels Sagals d’Osona arrenquen dimarts que ve. En les dues primeres sessions hi haurà una presentació bàsica del món casteller als nouvinguts i un primer contacte pràctic amb la pinya. En la tercera sessió ja participaran de l’assaig normal de la colla, “per tal que ja puguin venir a la següent actuació”.

Per tal de fomentar la participació d’immigrants en el programa, el missatge s’ha traslladat als diferents col·lectius i entitats que treballen en el camp de la interculturalitat, amb la qual cosa la iniciativa “també està essent una forma de relacionar-nos amb altres entitats de la comarca. La proposta arriba a la recta final de la temporada, però l’objectiu és repetir-la l’any que ve.

campanya vina a fer castells1

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: