L'onzena Trobada de Colles de l'Eix congrega a Vic més de 500 castellers

EL 9 NOU

Als Sagals els va fallar el castell de 8

Més de 500 castellers de Vic (Sagals d’Osona), Girona (Marrecs de Salt), Manresa (Tirallongues) i Lleida (Castellers de Lleida) van participar dissabte a la Trobada de Colles de l’Eix.

“Els castells són l’exemple més clar que la cultura popular és, i ha estat, una gran eina de cohesió social. El contacte físic ajuda a trencar moltes barreres”. Era la reflexió que es feia, aquest dissabte a Vic, Ramon Fontdevila, director general de Cultura Popular, en el decurs de l’onzena Trobada de Colles de l’Eix. Més de 500 castellers de Vic (Sagals d’Osona), Girona (Marrecs de Salt), Manresa (Tirallongues) i Lleida (Castellers de Lleida) van participar en aquesta iniciativa itinerant, nascuda fa 10 anys amb l’objectiu de consolidar el fet casteller en terres no castelleres.

“En els últims 20 anys hi ha hagut una efervescència castellera. Avui som 56 colles”, apuntava Fontdevila, recordant que, malgrat haver nascut “al sud del Principat”, l’afició pels castells “s’ha escampat molt bé per tot el país”. I la trobada de dissabte en va ser un bon exemple

“Que des de Lleida ens haguem desplaçat 150 persones, tenint en compte que el dissabte a la tarda hi ha gent que treballa, és un molt bon símptoma”, apuntava Rubén Rosell, cap de colla dels Castellers de Lleida, que van acabar completant la millor actuació. “Hem fet coincidir la trobada amb el Mercat de Música per donar el màxim relleu al fet casteller, un exemple cabdal de la cultura popular del nostre país”, destacava just abans el president dels Sagals, Lluís Casellas.

Les Colles de l’Eix, totes quatre nascudes a partir de 1992, es van constituir el juny de 1999 amb la intenció, entre altres, d’estrènyer lligams entre aquestes famílies castelleres. Un objectiu que “s’ha complert”, segons un dels fundadors dels Sagals, Joan López, avui regidor d’Acció Ciutadana. En canvi, “socialment, de relació entre les ciutats, es podia haver avançat més”. Segons López, “que això hagi durat 10 anys ja és bo; segur que tindrà continuïtat”. La trobada, que Vic acollia per tercer cop, es va completar amb un sopar amb més de 500 comensals, i un concert al Passeig a càrrec de La Tropa. Diumenge hi va haver visita cultural i dinar.

Els Sagals van obrir plaça amb el seu consolidat 5 de 7. En segona ronda es proposaven coronar el 4 de 8, però en el moment de pujar i col·locar els sisens el van desmuntar, i per no perdre ronda el van canviar per un 3 de 7 aixecat per sota. A la tercera es van tornar a plantejar de fer el castell de 8, però finalment van optar pel 4 de 7 amb agulla. “No tenim prou assajada la pinya. La temporada és llarga, tindrem més oportunitats”, apuntava el cap de colla, Gerard Camprubí.

La millor actuació la van protagonitzar els Castellers de Lleida, amb un 4 de 8, la torre de 7, un 5 de 7 i el pilar de 6. L’única nota negativa va ser la dolorosa caiguda que van patir els Marrecs de Salt quan descarregaven, en primera ronda, el 4 de 8.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: