COLLES DE L'EIX

Tradicionalment, la geografia castellera abraça les comarques costaneres que van del Garraf o el Penedès al Camps de Tarragona; és a dir, dels Castellers de Vilafranca als Xiquets de Valls. Però l’eclosió del fet casteller arreu de Catalunya ha desbordat aquest àmbit, amb l’aparició d’un altre epicentre entorn de la capital, el lideratge de la qual correspon als Minyons de Terrassa. Com una taca d’oli, el naixement de noves colles s’ha anat extenent cap al nord i cap a l’interior (curiosament, no ha arribat a les comarques de l’Ebre tan properes al món casteller)

escut-sagals-bn

Quan, ara fa poc més de dos anys es presentava la iniciativa de crear una colla a la comarca d’Osona, algú va deixar anar que això era una aventura fora de lloc que difícilment podia reixir. Avui, Sagals d’Osona és una realitat ben consolidada a nivell de prestigi en el món casteller i a nivell d’acceptació a casa nostra, i ben situada en el rànquing casteller de les colles de set.

escut-marrecs-bn

És aquesta consolidació el que ha permés establir uns lligams amb les colles que són un punt de referència a les comarques gironines, a la Catalunya central i al pla de Lleida, per tal de constituir un nou nucli casteller a l’interior del país, seguint la línia marcada per l’Eix Transversal. Són les colles de l’Eix que s’apleguen per coordinar-se, intercanviar experiències i donar-se suport mutu en l’objectiu comú de consolidar el fet casteller en aquestes comarques de la Catalunya vella, que ara ha esdevingut la Catalunya nova del món dels castells. No hi ha cap voluntat de competir amb ningú, sinó de refermar la pròpia identitat, tal com es diu en la carta de presentació que signen les quatre colles de l’Eix, els Marrecs de Salt, els Tirallongues de Manresa, els Castellers de Lleida i els Sagals d’Osona:

PRESENTACIÓ

Els Castellers de lleida (Segrià), els Marrecs de Salt (Gironès), els Sagals d’Osona (Osona), i els Tirallongues de Manres (Bages), a més a més de l’afició de fer castells a plaça, compartim una realitat geogràfica i unes inquietuts comunes. Aquesta realitat geogràfica ve donada pel fet que les quatre colles ens trobem ubicades al voltant d’una via de comunicació emblemàtica per a Catalunya com és l’Eix Transversal. Les inquietuts comunes passen per la via immaterial del desig, compartit per tots, de consolidar el fet casteller a les nostres pròpies comarques.escut-tirallongues-bn

Tots som colles joves, tots ens trobem fora de la tradicionalment considerada “terra de castells” i, per tant, tots necessitem esforçar-nos al màxim per fer conèixer els castells a les persones del nostre entorn geogràfic més proper.

Aquestes circumstàncies ens han portat cap a una direcció coincident: treballar junts per assolir entre totes les fites que ens hem proposat. “Les Colles de l’Eix” és la idea i l’eina que ens ho ha de permetre. A través d’aquesta idea pretenem aconseguir el nostre objectiu prioritari apuntat abans: estendre i consolidar el fet casteller en el nostre àmbit d’influència natural.

D’altra banda, també som conscients que Catalunya és un país ric en cultura i tradicions populars. I, per tant, ens proposem encara un objectiu més ambiciós. Volem que la festa dels castells que les Colles de l’Eix organitzarem un cop cada any i que serà itinerant a cadascuna de les nostres quatre poblacions d’origen, sigui també una festa que agermani totes aquelles entitats i associacions d’aquestes poblacions. Pretenem organitzar tot un dia d’activitats culturals i tradicionals en les que puguin participar-hi geganters, diables, bastoners, cobles, grups de música tradicional i d’animació infantil, etc.escut-lleida-bnTot i que el pal del paller i la raó de ser primera de les Colles de l’Eix serà aquesta gran diada, també volem fomentar i estrènyer encara més els lligams entre els components de les quatre colles: col·laborant en organitzar tota mena d’activitats lúdiques i culturals conjuntes, ajudant-nos i donant-nos suport en totes aquelles qüestions que ens afecten, compartint plaça per fer molt millors les nostres actuacions. En definitiva, volem créixer junts quantitativament i qualitativament com a castellers, tot creant entre les nostres colles un clima de bona entesa i companyonia més que de competitivitat.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: