LLUÍS PERONA cap de colla dels Sagals d'Osona

LA MARXA

Quina és la teva experiència en el món dels castellers?perona

Vaig començar a l’any 1991 amb el naixement dels Castellers de Montcada fent diverses funcions dins de la comissió tècnica, a partir de l’any 93 em vaig integrar també al grup dels grallers.

Què representa endegar una nova colla?

Home, doncs una tasca pedagògica molt important. Als primers dies eren molt poques les persones que tenien coneixements sobre castells. Això va representar començar per les primeres lliçons sobre argot, tècnica, funcions dintre la colla, etc, Cal destaca aquí, però que l’interès demostrat per molta gent des del principi ha fet que s’accelerés el procés d’aprenentatge i en aquests moments hi ha un ampli ventall de persones amb capacitat per assumir responsabilitats.

Explica’ns com funciona una colla castellera. Quina és la seva estructura?

S’organitza bàsicament a partir de dos nuclis, un és la Junta Administrativa que inclou Secretaria, Arxiu, Tresoreria, Premsa, Relacions amb altres colles, etc. i l’altre que s’anomena Junta Tècnica que e´s la responsable de les construccions i actuacions de la colla. Aquesta Junta la formen El Cap de Colla, el Cap de Canalla, el Cap de Tronc i el Cap de Pinyes, a partir d’aquí cada un d’ells compta amb diversos col·laboradors. A banda d’aquesta estructuració hi ha dos nuclis més en el conjunt de la colla, em refereixo al equip sanitari i al grup de grallers.

Un castell el costitueixen la pinya, el tronc i el pom de dalt. Quina és la part més important?

Totes elles i sobretot la gent que ho fa possible. Aquesta col·laboració no s’ha d’interpretar com un menys preu a les funcions de cada u, sinó tot el contrari, com un reconeixement a la tasca de tot el grup. Les tres parts són importants en la mesura que són imprescindibles per assolir el castell. Una bona preparació tant física com tècnica i l’exercici de la responsabilitat individual milloren, sens dubte, el resultat de tota la colla.

Com afronten els Sagals d’Osona el dia del seu bateig oficial?

Com podeu suposar amb tota la il·lusió pròpia d’una cosa que comença i per la qual portem un any preparant-nos. Hem procurat no fer res de manera precipitada sinó anar avançant poc a poc no tant sols per aquest dia, sinó per anar garantint continuïtat i perfeccionament en el futur. Esperem a partir d’aquest dia ser uns dignes representants de la Comarca d’Osona dintre del panorama casteller.

Vols afegir alguna cosa més?

Dues si es possible, la primera animar a tots els osonencs i osonenques a participar en aquesta iniciativa, perquè a banda de fer castells és molt important l’ambient de grup i activitats que es generen a partir d’aquests tipus de colles. L’altre crec que és de justicia remarcar-ho, fa referència als grallers. Gairebé sempre es parla de castellers i molt poc de grallers. Aquest grup és el que amb les “matinades” desperta de bon matí al poble per recordar que és dia de castells, després amb “entrada a plaça” acompanyen els castellers fins a l’actuació, que estarà tota l’hora acompanyada pel “Toc de castells”. En acabar i amb la finalitat de seguir la gresca sona el “Toc de Vermut” així com les altres interpretacions.perona-1

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: